De stem van de stagiair
Een uitlaatklep voor studenten om hun stage-ervaring te delen, daar diende het S.O.S. mijn stage-onderzoek voor. Benieuwd naar wat stagiairs ons vertellen? Lees het hier!
De stem van de stagiair
Een uitlaatklep voor studenten om hun stage-ervaring te delen, daar diende het S.O.S.-onderzoek voor. Een stage op de digitale werkvloer is niet hetzelfde als een klassieke stage op kantoor, zoveel is duidelijk.
Op onze oproep kwam massaal reactie. De enquête werd 250 keer ingevuld. Benieuwd naar wat stagiairs ons vertellen? Lees met ons mee. Een beknopte samenvatting vind je terug in de bijhorende infographic.
Mission impossible: stageplaats vinden
Stagiairs op zoek naar een stageplaats hebben het gevoel dat ze meespelen in een Mission Impossible film. Verschillende hindernissen kruisen hun pad en het lijkt wel alsof er geen licht schijnt aan het einde van de tunnel. De drie meest genoemde barrières sommen we even voor je op.
De coronapandemie drukt haar stempel momenteel op onze professionele levens. Dit is ook het geval bij stagiairs. Dat is een eerste hindernis die ze moeten overwinnen. Het aanbod stageplaatsen is momenteel schaars. De weinige beschikbare plaatsen zijn erg gegeerd en het is daardoor niet eenvoudig om overeind te blijven tussen de vele sollicitanten. Een echte horrorfilm, zo blijkt. Om de slechterik van het verhaal, in dit geval de coronapandemie, te verslaan krijg je normaal voldoende hulp en ondersteuning. Bij stagiairs is dit niet het geval, want zij voelen zich onvoldoende begeleid door hun onderwijsinstelling. Helaas zijn deze resultaten geen scenario van een film, maar harde realiteit.
Door de pandemie is er vaak niet genoeg werk om een stagiair aan te nemen
Een ‘slecht rapport’
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de scholen deze keer met een ‘slecht rapport’ naar huis gaan. Een op drie stagiairs buist hun onderwijsinstelling als het over ondersteuning gaat.
Hoe kunnen de scholen het volgend jaar beter doen? Wel, stagiairs vinden het hoog tijd dat ook scholen hun huiswerk doen. Werk aan de winkel! Een positieve stage ervaring staat of valt met goede communicatie. Daarom is er volgens stagiairs nood aan duidelijkere communicatie over stages. Efficiënte communicatie, ook iets waar we bij Sigmund steeds op hameren tijdens Speak Easy-workshops. We kunnen dus niet anders dan stagiairs hierin gelijk geven. Ook moeten scholen de definitie van het een-op een-gesprek nog eens goed doornemen. Stagiairs vinden dit essentieel voor een goede opvolging en ondersteuning, ook digitaal.
Stagebedrijven komen uit ons onderzoek naar voor als ‘de slimste van de klas’. Stagiairs geven een grote onderscheiding. Drie op vier werd de afgelopen maanden voldoende ondersteund. Van zij die momenteel stage lopen krijgt zelfs 79% voldoende ondersteuning. Een pluim voor de bedrijven en een bank vooruit! Met masker welteverstaan.
Verder geven de resultaten een duidelijk verband tussen de duurtijd van de stage en de ervaring op vlak van communicatie vanuit het stagebedrijf. Stagiairs met een stage van minstens drie maanden, zijn guller met hun punten. Zij hebben een positiever beeld over de communicatie van het stagebedrijf dan kortlopende stages.
Tijdens mijn stage hoorde ik slechts één keer van mijn stagebegeleider op school
Op de (digitale) werkvloer
Bijna 70% van de stagairs werkt digitaal of hybride. Hoewel we allemaal over enorm veel aanpassingsvermogen beschikken om digitaal te werken, missen we toch fysiek samenwerken. ‘Fysiek aanwezig zijn is een belangrijk onderdeel van werkplekleren’, ‘Door Corona zitten we aan onze computer geplakt’ en ‘Een digitale stage mist charme’ zijn slechts enkele quotes uit de survey die dat benadrukken.
De digitale werkvloer, het is even wennen. Dat geven we graag toe. We verliezen niet alleen het contact met onze collega’s, ook je werknemers zijn plots wat moeilijker te bereiken. Wil je graag weten hoe ver jouw organisatie staat met hybride werken? Met de Hybrid Scan zoekt Sigmund binnen de twee weken uit hoe jij en je mensen hybride ninja’s worden!
Zo, dit waren de meest opvallende resultaten op een rijtje. Momenteel is Sigmund druk in de weer met de verwerking van het Hybrid Change 2.0 onderzoek. En raad eens, die resultaten delen we binnenkort ook met jullie in een plan van aanpak om hybride te werken! Blijf op de hoogte via onze website en socialemediakanalen.