201017 Genk Bwc 2020 106 LR

Brandweercongres kleurt groen


Het is 8u ’s ochtends en de sfeer is gespannen. Overal lopen mensen heen en weer, er worden last-minute nog enkele zaken in orde gebracht en de acteurs warmen zich op. Het is 17 oktober 2020, D-Day voor het Brandweercongres. Een jaarlijks wederkerend evenement, dus helemaal niets uitzonderlijk voor Brandweervereniging Vlaanderen (BVV), zij organiseren het congres al jaren. In 2020 verliep het echter anders.

Story
Communication
Community

Aanbellen met alarmbellen

Plots stond Covid-19 voor de deur. Wat normaal gepland stond als een fysiek, tweedaags congres, kon niet meer doorgaan. Bij BVV gingen op dat moment alle alarmbellen af. Wat nu? “We gaan gewoon door!” besloten ze. De vraag was alleen nog hoe.

Om een antwoord te helpen formuleren op die vraag kwam BVV in juni bij Sigmund aankloppen. Al snel werd duidelijk dat we voor het Brandweercongres in 2020 de digitale toer op zouden gaan. Met nog maar een paar maanden te gaan was het all hands on deck om het format te bepalen en de technische haalbaarheid te bekijken van dit ambitieuze project.

Samen zochten we een antwoord op deze vragen:

  • Hoe kunnen we zoveel mogelijk mensen bereiken in de maanden voor het congres?
  • Hoe kunnen we het brandweercongres digitaal organiseren zonder te moeten inboeten op de kwaliteit en veelzijdigheid van de afgelopen jaren?

Een missie

Om een antwoord te vinden op die eerste vraag gingen we op zoek naar wat iedereen in de brandweerwereld verbindt. Lang hebben we niet moeten zoeken, al snel vonden we ‘het vlammetje’ dat het hartje van de brandweer sneller doet slaan. Maar hoe komt dat nu? Waar komt die passie vandaan?

Die vraag konden we niet alleen beantwoorden dus schakelden we de hulp in van Jenna Vanlommel en Jeron Dewulf, beiden acteurs én beiden verbonden met de grote brandweerfamilie. Wij stuurden hen op een missie: Missie PompFier. Samen gaan ze de uitdaging aan en worden aspirant brandweer. Jenna en Jeron gaan op zoek naar wat het nu écht is om brandweer m/v/x te zijn.

121805041 159855925799213 5740276971071611442 o
121694698 159855942465878 3731032067483358468 o

Dat jullie geïnteresseerd waren werd al heel snel duidelijk. Op korte tijd kreeg Missie PompFier bijna 3000 volgers op Facebook en ook op Instagram is er een trouw publiek. Samen met de storytellers van Always Hungry brachten we het ganse traject van Missie PompFier in beeld waaruit een miniserie ontstond. Alle afleveringen van die miniserie kon je (en kan je nog steeds) online bekijken.

Digitaal ≠ boring

Help! Een digitaal congres dat staat gelijk aan een saai congres, toch? Nee, niet per se. De ganse dag naar een computerscherm met een PowerPointpresentatie staren met links beneden in het klein de spreker, dat is saai. Voor het Brandweercongres 2020 gooien we dat helemaal overboord.

Om het ruime aanbod aan workshops extra leven in te blazen toverden we onze mobiele greenkey studio tevoorschijn. We trokken het ganse land door en gaven zo de sprekers de kans om op een leuke, vernieuwende manier hun verhaal te vertellen. Het was een hele uitdaging, niet alleen voor ons om alle sprekers tijdig in te blikken, maar ook een hele beleving voor de sprekers zelf. Het was een beetje alsof ze op een podium stonden, maar toch niet helemaal. Dankzij on-the-floor coaching en een snuifje van onze Speak Easy workshop kregen we uiteindelijk van zowel de deelnemers aan het congres als de sprekers heel veel positieve feedback.

D-Day

Het is 17 oktober 2020, D-Day voor het digitale Brandweercongres! Om 8u 's ochtends heerst er een gespannen sfeer. Overal lopen mensen heen en weer, er worden last-minute nog enkele zaken in orde gebracht. Na enkele zeer intensieve maanden voorbereiding is het eindelijk zover: het aftellen naar de livestream van de plenaire sessie is begonnen.

Plenaire sessie? Daar spraken we inderdaad nog niet eerder over, maar dat is de plek/het moment waar alles samenkomt wat je hierboven hebt gelezen. Missie PompFier en het helemaal-niet-saaie-congres ontmoeten elkaar voor het eerst in het echt. Hoewel ze op een bepaalde manier (‘het vlammetje’) onlosmakelijk met elkaar verbonden waren komen ze nu voor het eerst echt samen.

121546080 159855932465879 2219411131699540401 n

Onze mobiele greenkeystudio strijkt voor de gelegenheid neer op de C-minesite in Genk. Van daaruit zullen Jenna en Jeron zorgen voor live animatie tijdens de plenaire sessie. Afgewisseld met speeches, video’s en keynotespreker Stefaan Vandist maken zij het publiek warm voor de vele workshops die vanaf de namiddag te bekijken zullen zijn.


Dat was het dan. Of toch niet? Nee, want het Brandweercongres 2020 duurt 365 dagen! Alle video’s, zowel de plenaire sessie als de workshops, zijn nog een jaar lang online te bekijken. Kreeg je op de dag zelf niet de kans om alle workshops te bekijken? Bekijk je favoriete workshops gewoon nadien!

Een korte terugblik op het congres? Bekijk de aftermovie!

What's next?

Bij Sigmund zijn we altijd op zoek naar hoe we mensen en bedrijven kunnen helpen. Zit jij met een uitdaging? Misschien hebben wij voor jou ook de juiste oplossing. Contacteer ons vrijblijvend via het formulier hieronder, bel ons op of stuur een postduif!

Bij het invullen van dit formulier gebruiken we je gegevens enkel om gevolg te geven aan je vraag of opmerking. Bekijk ons volledige privacybeleid.