SIG Communicatie Blauwfilter

Luchthaven


Het belang van sensibiliseren: waarom de reis belangrijker is dan de bestemming

Communication

Briefing

"Onze luchthaven komt soms negatief in de media. Dat heeft vaak te maken met bagage die niet (op tijd) aankomt op de bestemming, of bagagebanden die blokkeren en voor een lange tijd buiten gebruik zijn. In de meeste gevallen zijn deze problemen te voorkomen. Hoe kunnen we onze medewerkers sensibiliseren en op een leuke en duidelijke manier instructies meegeven, zodat bagage op een correcte manier op de band wordt gezet?"

Screenshot 2020 07 27 at 15 28 30

Aanpak

Wie denkt aan instructies in een luchthaven, denkt meteen aan de veiligheidsinstructies die de stewards en stewardessen in het vliegtuig geven. Het is een eenvoudige manier om de passagiers duidelijk te maken hoe ze zich moeten gedragen op een vliegtuig en wat ze moeten doen in geval van nood. We namen dit concept mee en projecteerden dit op de huidige uitdagingen in de luchthaven.

Wanneer een bagagestuk ingecheckt wordt, moeten we er eerst voor zorgen dat de koffer bagageband-proof is. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat er aan de bagage geen oude barcodes meer mogen hangen, of dat er geen loshangende elementen aan de bagage hangen die vast kunnen komen te zitten in de bagageband. Al deze veiligheidsinstructies lijstten we op in een overzichtelijk geheel, waarbij we ook steeds uitlegden waarom deze zaken zo belangrijk zijn voor de goede werking van de luchthaven.

Resultaat

Het resultaat van het project was de campagne “Fasten your straps”: een combinatie van “fasten your seatbelts” en de “straps” van je bagage die bij verkeerd gebruik vast komen te zitten in de bagageband. Net als in een vliegtuig maakten we een safety instructions card waarop we alle veiligheidsvoorschriften visualiseerden. Bovendien zorgden we ook voor een safety instruction video, waarin alle do’s en don’ts eenvoudig worden uitgelegd door een stewardess.

Screenshot 2020 07 27 at 15 238 30
Screenshot 2020 07 27 at 15 28 310

Een tweede video geeft de bagagemedewerkers op een leuke manier inzicht in de werking van de bagageband, zodat ook snel duidelijk wordt waar fout ingecheckte bagagestukken voor problemen kunnen zorgen. Al deze elementen zorgden ervoor dat de medewerkers nu nog beter begrijpen hoe ze problemen met de bagageband kunnen voorkomen. Dat zorgde voor een heel nieuwe manier van werken en een vlottere doorstroom van bagage door de luchthaven.