SIG Boxers Blauwfilter

Brandweer Zone Rand


De stem van de werkvloer: de basis voor efficiënte communicatie op lange termijn

Change

Briefing

“Binnen onze zone werken we met verschillende posten met een eigen werking, dat maakt het niet altijd even eenvoudig om samen te werken. Hoe kunnen we onze posten betrekken om samen een meerjarenbeleidsplan op te stellen, waarin we bekijken hoe we vandaag, morgen en binnen enkele jaren beter en efficiënter samenwerken?”

Aanpak

Omdat met z’n 800 aan één plan schrijven nogal moeilijk is, creëerden we een traject van “meedenkdagen”. We organiseerden vijf verschillende interactieve workshops, waarin zowel de leden van het basiskader, het middenkader en het hoger kader als de niet-operationele medewerkers en de Technische Commissie telkens hun ideeën deelden. Bij de samenstelling van de groepen hielden we er rekening mee dat iedere post vertegenwoordigd werd.

Tijdens de meedenkdagen gingen we op zoek naar de belangrijkste sterktes en bottlenecks van de brandweerzone en hoe we die pijnpunten konden oplossen. Dit deden we aan de hand van een Café Pompier, zodat iedereen zijn mening over alle thema’s kon delen. We bundelden alle input uit de verschillende workshops en maakten een analyse van de belangrijkste onderwerpen die de brandweer in de komende jaren moet aanpakken.

Screenshot 2020 07 27 at 15 43 08
Screenshot 2020 07 27 at 15 43 082

Resultaat

De analyse werd de basis van het meerjarenbeleidsplan, dat opgesteld werd door FALCK. Het plan werd uiteindelijk een mooie weerspiegeling van de sterktes en werkpunten van Brandweer Zone Rand, opgesteld vanuit het oogpunt van de medewerkers. Brandweer Zone Rand weet nu perfect waar het de komende jaren aan zal werken en maakt zich zo klaar voor de toekomst en de veiligheid van ons allemaal.