Bert Brugghemans Key to Change podcast

Leiderschap in crisis: niet zomaar een brandje blussen


Loeiende sirenes. Heldhaftige brandweerlui schuiven van een paal naar beneden. Ze heisen zich als een bezetene in hun pak en scheuren er als de bliksem vandoor in hun knalrode tientonners. Het is een beeld dat we allemaal kennen. Een beeld van adrenaline, snelheid en urgentie. Maar ook een verouderd en achterhaald beeld, volgens Bert Brugghemans, de jongste commandant van het Antwerpse brandweercorps. Deze tijden vragen om een moderne werking met dito leiderschap. “Leiderschap in het heetst van de strijd draait niet om impulsief de slang grijpen, maar om de kalme choreografie van een goed voorbereid team.”

Communication
SI Gkeyforchange bert 24

In onze dagelijkse realiteit lijken crisissen onvermijdelijk – van een plotselinge pandemie tot de onstuimige wateren van een overstroming. De sleutel, stelt Bert, is niet het nastreven van een fictieve veiligheid, maar het cultiveren van veerkracht en het vermogen om op onvoorspelbaarheid te reageren. Denk aan de overstromingen in Luik: ze brachten verwoesting, maar ook waardevolle inzichten om toe te passen in Antwerpen.

Conflict, zo merkt hij op, is niet louter een zaak van meningsverschillen, maar kan een broedplaats zijn voor groei. Door constructief conflict te omarmen, ontstaat er ruimte voor innovatie. Leiderschap tijdens een crisis moet dus niet dictatoriaal zijn, maar collectief, met vertrouwen in de expertise van elk teamlid.

"Een leider moet hard zijn op het proces en zacht op de inhoud."

Het is een dans tussen kracht en tact, tussen sturen en steunen. Dit delicate evenwicht is cruciaal, want een organisatie die streeft naar evolutie moet flexibel blijven zonder haar kernstabiliteit te verliezen.

Laten we onthouden dat de kunst van crisismanagement en leiderschap minder over het blussen van brandjes gaat, en meer over de strategische inzet van middelen en mensen. “Het is een kunst die vraagt om een moedige maar bedachtzame hand, een die waakt over de veiligheid van velen.”, besluit Bert.

Wil je meer weten over de strategie en het verhaal achter de vlammen, luister dan naar de aflevering van "Key to Change" met als gast Bert Brugghemans.