SIG Bike Blauwfilter 1

KANVAZ: Een kader creëren voor sociale huisvesting


Een gekend Frans schilder zei ooit: “Er is niets zo eng en tegelijk zo mooi als een leeg doek.” Maar dan in het Frans natuurlijk. Al was het vooral de onzekerheid die de bovenhand nam bij heel wat collega’s binnen de sociale huisvestingssector. Op 1 juli besliste de Vlaamse Overheid namelijk om 86 sociale huisvestingsmaatschappijen en 48 sociale huurkantoren samen te smelten tot 41 woonmaatschappijen. Wat natuurlijk de nodige veranderingen met zich meebracht. Of in het Engels: Change. Laat dat nu net een woord zijn dat al eens door de Sigmundse gangen waait.

Branding
Communication
Community

Net daarom klopte de vestigingen in de regio Aarschot-Diest-Tienen aan bij Sigmund. Concreet gaat het over Cnuz, Diest Uitbreiding, SwaL, SVK Hageland, SVK WoonregT en een deel van SVK Spit die onder één noemer terecht kwamen. Maar hoe noemen we die noemer? En wat is het verhaal daarachter? Om daar een antwoord op te formuleren, bracht Sigmund, samen met coach Paul Van Geyt, de verschillende oude organisaties samen in een interactieve workshop. Samen luisterden we naar hun verhaal, legden we bekommernissen bloot en definieerden werkpunten. Maar we ontdekten vooral prachtige momenten en enthousiaste vooruitzichten onder collega’s.

Dit vormde de basis voor een nieuwe start, een nieuw kader, een nieuw… KANVAZ. Een canvas dat nu stap voor stap z’n invulling moest krijgen. Aan Sigmund om al die collega’s hier de schoonheid van in te laten zien en de angst en onzekerheid achterwege te laten. Daarom creëerden we een fictieve AI-medewerker, een avatar, die als neutraal en vertrouwd gezicht van KANVAZ opdraaft en je gemoedelijk meeneemt in dat nieuwe verhaal. Benieuwd naar de video? Bekijk ‘m hier.

Vervolgens hielp Sigmund mee om dat verhaal terug te vertalen naar een tastbaar doek, een echt canvas. Daarvoor werkten we samen met de krakken van Kessels-Smit die een actieve workshop in mekaar boksten. Tijdens deze intensieve teamdag wapenden de collega’s van KANVAZ zich met plaksels, lijm, graffitibussen en verfborstels om stap voor stap het KANVAZ-meesterwerk te creëren. Een kunstwerk waar, in dit geval, de weg ernaartoe veel belangrijker was dan het effectieve eindresultaat.

Ten slotte zal Sigmund heel die afgelegde weg bundelen in een mooi naslagwerk en een informatieve brochure. En zeg nu zelf, daar is toch helemaal niets eng aan, toch?

KANVAZ in het nieuws: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/07/13/sociale-huisvestingsmaatschappijen-in-aarschot-diest-en-tienen/