SIG Brainstorm2 Blauwfilter

Gevoelige snaren maken de mooiste symfonieën – met spoedarts Robert Oonk


Blauwe krokodillen, het blauwe lichtensyndroom en frequent flyers. Het heeft allemaal te maken met onze gast van deze aflevering. We hebben spoedarts Robert Oonk over de vloer. Een veel rustigere vloer dan die van de dienst spoedgevallen waar hij elke dag over raast. Hij geeft ons een kijkje op de spoedafdeling waar verschillende mensen, elk met hun eigen discipline, als één team samenwerken. En dat onder een continue druk. Als een geoliede machine, zonder ooit op teambuilding te gaan.

Hij vertelt ons over de kunst van het werk op het werk te laten. Dat is belangrijk, “omdat je dingen ziet die niet passen in het beeld van een normale samenleving”. Verder leren we ook de communicator in Robert kennen. Hoe je de juiste snaar moet raken om tot een symfonie te komen. Of hoe je nooit beloftes maakt die je toch niet kan nakomen. Hij vertelt over de flinterdunne balans als je praat met patiënten, hun familie of collega’s onderling. Hoe je gevoelige situaties ontmijnt door mee te gaan in het verhaal van de patiënt en niet in het conflict dat ze soms zoeken.

Ten slotte krijg je meer tekst en uitleg bij termen zoals het ISBAR-principe en het Dunning-Kruger effect. En we leren een nieuwe diersoort kennen: de blauwe krokodil.

Alweer een boeiende aflevering dus, deze nieuwste Key To Change.

SIG rob 01
SIG rob 04
SIG rob 12