SIG Boxers Blauwfilter

Mobilidata


Bij ons draait alles om de mens. ‘People First’, hebben we dat indertijd genoemd. De mens centraal. Op de eerste plaats. In the picture. Een visie die we in al onze projecten doortrekken. In februari 2022 wonnen we de openbare aanbesteding om AWV te ondersteunen bij het change management in het kader van Mobilidata, een programma van de Vlaamse Overheid met ondersteuning van imec. In het kort gaat Mobilidata voor veiliger, vlotter en duurzamer verkeer voor iedereen.

Change

In een wereld die altijd beweegt, staan we - tegenstrijdig genoeg - ook vaak stil. Letterlijk dan. Kilometerslange slierten van voertuigen bollen dagelijks over het Vlaamse wegennetwerk. Bumperklevend weliswaar, want filerijden doen we elke dag. Met pittige begrippen als ‘filezwaarte’ en ‘kilometeruren’ (uren!) die de ernst van onze file-situatie schetsen. Op semi-automatische piloot negeren we zelfs onverschillig verkeersbulletins die ons favoriet radioprogramma onderbreken.

En toch is stilstaan niet altijd achteruitgaan. Want als we stilstaan bij de mobiliteit van vandaag, krijgt die van morgen pas vorm. Wie de verkeerscijfers van 2019 onder de loep neemt, krijgt al snel een beeld van ons verkeer vandaag. Die cijfers zijn dan ook meedogenloos, doodeerlijk en moeilijk verteerbaar. In dat jaar namen bijvoorbeeld meer dan 300 families afscheid van hun kind, hun ouder, hun geliefde. Ook gingen we meer vervuilde lucht inademen. Met zo’n half miljoen voertuigen op de baan is dat niet verwonderlijk.

Vandaag de dag is alles slim. Slimme mensen, slimme technologie en slimme steden.

Zulke cijfers, die pakken op onze adem. “De rem erop”, zeiden de Vlaamse overheid en imec toen. Want vandaag de dag is alles slim. Slimme mensen, slimme technologie en slimme steden. Waarom zou het verkeer dat dan niet zijn? Met hun initiatief ‘Mobilidata’ zeggen beide partijen overtuigend ‘neen’ tegen onveilig en vervuilend verkeer. Door technologie en slimme data te combineren, streven ze naar de veiligste verkeersoplossing in Vlaanderen.

Een oplossing waarbij ze die uren stilstand en honderden slachtoffers terugbrengen naar een lager, maar haalbaar aantal. Waarbij vlotter, duurzamer én veiliger verkeer voor elke weggebruiker een prioriteit is. Én waarbij de maatschappij gaandeweg kennismaakt met een datagedreven structuur en nieuwe vormen van mobiliteit. En dat alles met concrete doelen voor ogen: de leefbaarheid verhogen, bereikbaarheid en mobiliteit waarborgen én verkeersonveiligheid terugdringen.

Samen met Agentschap Wegen en Verkeer en imec zetten we onze schouders onder veilige verkeersoplossingen. Enkel zo maken we de zwakke weggebruiker sterk. Het kind op de fiets zichtbaar. De chauffeur in de vrachtwagen alert.